Het verhaal van Harm

Coördinator Hospitality & Entree 

"Het museum kijkt naar wie je bent en wat je kunt bijdragen, in plaats van puur naar je verleden en cv."

“Dat je bij het Openluchtmuseum alle ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen, heb ik zelf ervaren. In 2018 kwam ik hier binnen als oproepkracht, op de afdeling Hospitality & Entree. In de vakanties en weekenden stond ik vooral op onze parkeerplaats, om de zaak daar in goede banen te leiden. Vijf jaar later ben ik coördinator van deze afdeling en tegenwoordig werk ik gemiddeld 32 uur per week. Ik coördineer, en verdeel het werk onder mijn collega’s: ongeveer tien vaste mensen en nog eens vijftien oproepkrachten.” 

Goede eerste en laatste indruk

“Mijn afdeling zorgt voor een goede eerste indruk. Dat begint al op de parkeerplaats of bij de ticketcontrole. Wij heten de bezoekers welkom, maken een praatje en beantwoorden vragen. Maar we zorgen ook voor een goede laatste indruk, want wij zijn de laatste medewerkers met wie bezoekers contact hebben voordat ze weer naar huis gaan. Het is belangrijk dat we dan een goede indruk maken.” 

Niet gespannen voor de premier

“Het contact met gasten vind ik geweldig. Ik hou ervan om mensen te ontmoeten en te spreken. En eraan bij te dragen dat ze een leuke dag hebben. Ons publiek is zó divers! Gezinnen, echtparen, scholen, zakelijke gasten; noem maar op. Heel Nederland komt bij het Openluchtmuseum. Ik heb zelfs een keer de minister-president ontvangen. Of ik toen gespannen was? Nee hoor, iedereen is voor mij even belangrijk.” 

Het verschil maken

“Als mensen een leuke dag hebben gehad en tevreden naar huis gaan, ben ik ook tevreden. Zeker als wij daaraan een bijdrage kunnen leveren. Soms kan dat al door een vermiste knuffel terug te bezorgen bij de jeugdige eigenaar. Maar ook door een eenvoudig praatje. Of door wat tips te geven die het bezoek aan het museum verrijken. Kleine moeite, maar een groot plezier. Daarmee kun je echt het verschil maken.” 

Een plekje vinden

“Zoals ik al zei, begon ik jaren geleden als verkeersregelaar. Mijn functie is nu veel breder, maar op de parkeerplaats ben ik nog steeds heel graag. Parkeren is voor een groot museum zoals het onze best een uitdaging. Ik vind het leuk om een hesje aan te trekken en automobilisten te helpen. Dat is een dankbare taak; mensen zijn blij als ze na soms een uur of langer rijden een plekje hebben gevonden en naar binnen kunnen.”  

Magische winterse taferelen

“Als ik een dag veel op een binnenlocatie werk, ga ik in de pauze altijd even naar buiten. Dan doen trouwens heel veel collega’s en dat is logisch, in zo’n schitterende omgeving. De mooiste tijd in het museum vind ik het voorjaar en de winter. Het voorjaar omdat het museum dan weer opengaat en de natuur in bloei staat. De narcissen en de tulpen komen weer op en de lammetjes mogen naar buiten. Een hele mooie sfeer! Dat geldt ook voor de winter. Dan is het park extra aangekleed met winterdecoratie. Alsof je door een nostalgisch kerstdorp loopt. Die winterse taferelen vind ik magisch.” 

“Ik ben dankbaar dat het Openluchtmuseum in mij gelooft. Ook al ben ik geen studiebol; ik kreeg alle kansen om door te groeien en mezelf te ontwikkelen. Het museum kijkt naar wie je bent en wat je kunt bijdragen, in plaats van puur naar je verleden en cv. Dat vertrouwen beloon ik door het beste van mezelf mee te nemen naar mijn werk.”