Het verhaal van Micha

Museumpresentator

“Ik heb de leukste baan ter wereld”

Na haar master zocht Micha de combi van theater en cultuur, al vrij snel dacht ze aan het Nederlands Openluchtmuseum. In 2019 is ze gestart als museumpresentator bij het Openluchtmuseum.

Museummeesterproef

Als Museumpresentator breng je in handgemaakte replicakleding het verhaal van een specifieke locatie tot leven. "Ik doe dat nu in de wasserij. Mijn passie voor toneelspelen kan ik kwijt op de ambachtslocatie Beerta. Dit is de enige locatie waar in toneelvorm een verhaal wordt gebracht. Het afgelopen jaar heb ik me in dit stuk vastgebeten. Je sluit zo'n jaar af met een museummeesterproef waarmee je aantoont dat je het ambacht beheerst. Je voert het stuk dan op voor een aantal leidinggevenden en een wetenschappelijk medewerker. Ik vond het erg spannend, maar ook heel leuk."

Schoolprojecten

Naast haar presentatierol begeleidt Micha als Museumdocent ook schoolprojecten voor verschillende leeftijden. "Je hebt hiervoor wel inhoudelijke kennis nodig, maar het zit hem vooral in groepsmanagement en didactiek. Ik vind de afwisseling tussen enerzijds het presenteren op een vaste locatie en anderzijds de schoolprojecten erg leuk. Ik zou er niet tussen kunnen en willen kiezen.

Ik krijg vaak de vraag van kinderen ‘Woon je hier?’ Mijn standaardantwoord is dan ‘Jazeker, tot 17.00 uur!’ Zo voelt het ook echt. Overdag woon ik in dit dorp waar een hele prettige sfeer heerst. Onderling is er goed contact en net als in een hecht dorp helpen we elkaar. Ik ervaar ook veel vertrouwen en daardoor krijg ik veel vrijheid."

Leukste baan

"Op feestjes vertel ik dat ik de leukste baan ter wereld heb. Het ene moment stook ik een fikkie, de andere dag geef ik op toneel een indrukwekkend stuk over de grote crisis in de jaren ‘20/’30, dan ben ik broodjes aan het bakken met scholieren en weer een andere dag loop ik met een handpop en een groep kleuters door het park. En ik krijg er nog voor betaald ook!"