Het verhaal van Peter

Museumpresentator

“De interactie met bezoekers is het mooiste van mijn werk.” 

"Peter van den Hoogen is geboren en getogen in de achtertuin van het Pinkpopterrein. Het podium bereikte hij nooit, maar hij vond een andere manier om een groot publiek te bereiken en boeien. Dat is wat hij vier dagen per week doet, als museumpresentator bij het Nederlands Openluchtmuseum." 

Van studie naar Openluchtmuseum

Peter werkt sinds de zomer van 2014 bij ons museum. Daarvoor studeerde hij Theologie & Religiewetenschappen aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. “Ik leerde daar veel over zingeving. Ik vond het altijd al interessant waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, wat hun doelen zijn en hoe ze hun leven inrichten. Dat laatste heeft veel raakvlak met het Openluchtmuseum, want hier gaat het veel over het dagelijkse leven. Via een oud-studiegenoot die hier werkte, hoorde ik dat het Openluchtmuseum een museumdocent zocht. Ik was meteen geïnteresseerd.” Het vervolg laat zich raden; Peter is alweer een hele poos lid van onze familie. 

Wederzijds enthousiasme

Als museumdocent bracht Peter zijn kennis over op met name leerlingen van basisscholen en middelbare scholen. Tegenwoordig is zijn rol wat veranderd en is hij museumpresentator. Wil je hem een keer in het wild spotten? Er zijn twee plaatsen waar de kans op een meet and greet met Peter redelijk groot is: de Kruidentuin en Freia, de zuivelfabriek. 

Zintuigelijke beleving 

Het zaadje van die eerste presentatie plantte Peter zelf. “Ik heb een workshop ontwikkeld waarin we mensen alles vertellen over onze Kruidentuin, vol met onder meer geneeskrachtige planten. Die workshops leid ik nu zelf. Eerst neem ik het publiek mee door de tuin en vertel ik dingen over de planten – we hebben er zo’n vijfhonderd. Vooral in de lente en zomer is dat een erg zintuigelijke beleving; alles groeit en bloeit dan.” 
Zijn presentatie in Freia – de Friese kaas- en roomboterfabriek – is wat anders van vorm. “Freia is een stoomzuivelfabriek. De stoommachine is het kloppend hart van die fabriek. Wanneer ik die machine in gebruik stel, is het alsof er een beest tot leven komt en de fabriek een hartslag krijgt. Dat vind ik mooi.”  

Nostalgische gevoelens en persoonlijke verhalen 

Het publiek is heel divers en smult ervan, ziet Peter. “Er komen kinderen naar de presentatie die vooral het indrukwekkende kabaal van de stoomfluit mooi vinden. Maar ook mannen op leeftijd die vroeger in de industrie hebben gewerkt. De geur van smeerolie brengt ze terug naar hun verleden. Het zorgt voor nostalgische gevoelens en persoonlijke verhalen. Dat vind ik ook het mooiste van mijn werk. Met veel interactie probeer ik mijn presentaties voor iedereen boeiend te houden. Mijn eerdere ervaring als docent helpt me daar erg bij.” 

Passie en plezier

Tot slot leidt Peter graag rond in zowel de historische en de moderne brouwerij van het museum. Als bierhistoricus en amateur-sommelier maakt hij van bier, en het proeven daarvan, een hele ervaring. Alles bij elkaar zorgt zijn takenpakket voor heel wat werkplezier. “De variatie in mijn werk is groot. Ik werk op de prachtigste locaties en mag mijn passie voor de geschiedenis en het dagelijks leven steeds opnieuw overbrengen op mensen. Dat vind ik geweldig! Ja, je kunt wel zeggen dat ik erg van mijn werk houd.”