Het verhaal van Monique 

Kok

“Ik dans als het ware door de keuken”

Vijf jaar geleden is Monique begonnen bij het Openluchtmuseum. Zij startte als Keukenmedewerker in Herberg de Hanekamp. Inmiddels is zij flink doorgegroeid tot Kok. Het geeft haar energie om zelf gerechten te verzinnen. 

Multicultureel

Monique is een echte fijnproever. Altijd met eten bezig. "Nieuwe gerechten bedenken, uitproberen en laten proeven door collega’s vind ik belangrijk en erg leuk. Het maakt me trots dat ik de menukaart samen met mijn collega heb gemaakt. Het is een multiculturele kaart waarbij we ook rekening houden met huidige trends, allergieën en diëten. Denk bijvoorbeeld aan vegan en gluten- en lactosevrije gerechten." 

De afgelopen jaren heeft Monique erg veel geleerd; niet alleen op professioneel vlak, maar zeker ook als persoon. "In het begin was ik onzeker en kon ik in paniek raken als de bestellingen binnenstroomden. Ook de keuken was niet altijd georganiseerd. Dat is nu wel anders. Ik weet hoe belangrijk een goede planning en een opgeruimde keuken zijn. Als je overzicht hebt, ben je in control en raak je niet snel in paniek."

Hoofd koel houden

De Chef de partie is verantwoordelijk voor de keuken van een bepaalde locatie. "Gezien mijn parttimefunctie heb ik de Hanekamp als vaste locatie, maar andere collega’s wisselen tussen locaties. In de ochtend doe ik de bestellingen en tref ik alle voorbereidingen voor de lunch. Als de bonnetjes binnenstromen, is het belangrijk om het hoofd koel te houden. Ik beweeg dan moeiteloos tussen de koude en de warme kant. Ik dans als het ware door de keuken. Als de grootste drukte van de lunch is geweest, ga ik aan de slag met de volgende dag; aanvullen van de mise en place en eventueel het plaatsen van bestellingen. En natuurlijk het opruimen en schoonmaken van de keuken. Erg belangrijk! Rond 17.15 uur sluit ik de keuken tevreden af." 

Begeleiding

Op doordeweekse dagen staat Monique alleen in de keuken en in het weekend en op feestdagen staat zij er met één of twee andere collega’s. "Ik krijg er energie van om collega’s te begeleiden en dingen te leren, zodat zij ook kunnen doorgroeien. Het Openluchtmuseum is een betrouwbare werkgever waar alles goed is geregeld. Ik geef veel, maar ik krijg er ook veel voor terug! Het gevoel dat er voor mij wordt gezorgd, ontroert me."