Het verhaal van Sterre

Medewerker Terreinen en Dierenverzorging

Alles komt in mijn functie samen, natuur, dieren en cultuur.

“In het najaar van 2022 bezochten mijn moeder en ik het Openluchtmuseum waar ik al een aantal keer geweest was. We zaten even op een bankje in de kwekerij, en uitkijkend op de planten zei ze: ‘Dit zou wel een héle mooie werkplek zijn!’ Dat zei ze niet zomaar. Ze wist goed dat ik op zoek was naar een andere baan. Ik wist nog niet precies wat, maar het liefst iets met natuur, dieren en cultuur. Eigenlijk dacht ik dat zo’n functie niet bestond. Totdat ik later die dag op de site van het Openluchtmuseum keek. Daar stond mijn droombaan ineens!”

Op zoek naar iets anders 

“Ik heb een vormgevingsopleiding afgerond in Boxtel. Daarna heb ik aan ArtEZ de lerarenopleiding op het gebied van beeldende kunst en vormgeving afgerond en daarna ben ik nog kort begonnen met de premaster kunstgeschiedenis, maar die maakte ik niet af. Ik vond, en vind, kunst erg interessant. Toch zocht ik iets anders. Ik was al veel met kunst in combinatie met natuur bezig, maar natuur op zichzelf kreeg steeds meer de overhand. Daarom werd ik zo enthousiast van de vacature hier, als medewerker Terreinen en Dierenverzorging. Ik werk buiten, midden in de natuur en met dieren, maar het heeft allemaal wel een linkje met kunst en cultuur. Alles komt in deze functie samen.”

De kennismaking 

“Het kennismakingsgesprek was heel leuk. Qua achtergrond was ik misschien niet de meest geschikte kandidaat: ik had toen nog geen groene opleiding afgerond en ik had alleen ervaring opgedaan in het groen als vrijwilliger bij natuurcentrum Arnhem en IVN. Maar ze zagen dat ik écht gemotiveerd was om nieuwe dingen te leren en vonden het niet erg dat ik daarvoor mijn opleiding biologische tuinbouw nog moest afronden.”

Een grote speeltuin

“Ik voel me best bevoorrecht dat ik hier mag werken. Het Openluchtmuseum is een grote speeltuin voor me. Ik kan me hier heerlijk uitleven en in goed overleg met mijn leidinggevende hebben we een mooi takenpakket voor me opgebouwd. Wat ik zoal doe? Ik ondersteun René, onze botanisch beheerder, in de kruidentuin en kwekerij. Verder richt ik me op de moestuinen. En doe ik mijn best om deze moestuinen historisch passend te krijgen bij de boerderij, in overleg met een conservator. Ik vind het superinteressant om me te verdiepen in hoe het vroeger was, en om dat te reconstrueren. Het verzorgen van het terrein is de hoofdmoot, maar soms spring ik bij en verzorg ik de dieren. Dat houdt het lekker divers.”

Droombaan

“Ik vind het Openluchtmuseum een prachtplek. Mijn teamgenoten zijn geweldig, we werken ontzettend nauw met elkaar samen en hebben het vooral ook leuk. Dat alles maakt dat ik me hier ontzettend thuis voel. Soms kom ik in het weekend naar het museum om boven in de kantine te studeren. Er is dan bijna niemand en kan ik in alle rust mijn ding doen. Ja, je kunt wel zeggen dat ik hier graag ben. Het Openluchtmuseum voelt een beetje als mijn eigen ‘tweede’ tuin. Het is heerlijk om zo veel buiten te werken. Het is mijn eerste ‘grotemensenbaan’. En wát voor een! Ik vind het uniek dat dit mijn werkplek is!”